Vous êtes ici : Accueil La revue Recht op doel af !

Recht op doel af !

Par jschuman Dernière modification 26/01/2011 18:02

Traduction néerlandaise du dossier loisirs "Droit au but !" - Aires Libres nr 6 - décembre 2009

Aires Libres nr. 6 – December 2009

 

Cecifoot
Torball - Goalball
Voetbal voor gehoorgestoorden
Rolstoelvoetbal of power chair
Getuigenissen
Voetbal voor mensen met een verstandelijke beperking
De kenmerken

 

Welke sportdiscipline mag er prat op gaan in de meeste landen de nummer één sport te zijn ?  Het voetbal natuurlijk ! Iedereen kent het voetbal en het is een van die zeldzame ploegsporten die iedereen, met of zonder beperking, kan beoefenen.

Net als de valide spelers beoefenen voetballers met een beperking hun sport voor het plezier. Door te voetballen kunnen zij tot een groep behoren, kunnen zij zich fysiek inspannen en zichzelf overtreffen, zich ontwikkelen, hun zelfvertrouwen doen toenemen, zich met anderen meten, zich ontspannen…

Ondanks de verschillende benamingen (rolstoelvoetbal of power chair, cecifoot…), is de doelstelling telkens dezelfde : zoveel mogelijk goals maken door de bal in het doel van de tegenstander te deponeren.

Welke bijzondere kenmerken vertoont het voetbal nu naargelang van de aard van de persoon met beperkte mobiliteit die het spel speelt ?

 

Chantal Moëns & Anne-Sophie Marchal

 

Cecifoot

Cecifoot dook meer dan 50 jaar geleden op in Spanje en wordt sinds 1987 beoefend in Frankrijk. Momenteel telt België slechts één cecifootclub, namelijk in Anderlecht. Deze club werd opgericht om een slechtziend kind de mogelijkheid te geven met zijn passie bezig te zijn.

De kenmerken

Cecifoot wordt gespeeld op een handbalterrein dat eventueel afgebakend is door een touw met belletjes of met zijpanelen van 1,30 meter hoog. De doelen zijn dezelfde als bij handbal. Achter elk doel wordt een geluidsinstallatie geplaatst zodat de spelers weten waar ze staan. In de bal zit een belletje.

Een match telt twee helften van elk 25 minuten. Het team bestaat uit vier voetballers met een visuele beperking (de veldspelers) en ziende spelers: de keepers, de trainer en twee gidsen (een achter elk doel).

Tijdens de match dragen de vier cecifoot-spelers een blinddoek zodat zij allemaal “op hetzelfde niveau” spelen. Om te laten weten dat zij er zijn, moeten de spelers roepen; zodra zij zich verplaatsen roepen ze “voy” (“Ik ga vooruit” in het Spaans).

Cecifoot behoort tot de paralympische sporten. Naast de spelvreugde bevordert het beoefenen van cecifoot de zelfstandigheid van de spelers en het beheersen van de geluidsomgeving.  

Meer info bij: vzw Grandir - 0475 674 073 - www.cecifoot.be

 

Getuigenis: “Wat ik vooral leuk vind is het feit dat de spelregels niet te heftig zijn, in tegenstelling tot het gewone voetbal waar men wel mag tackelen. Het is minder gewelddadig. Je voelt je veilig, ook al draag je een blinddoek.” Amaury Van Muylder

 

Torball – Goalball

Al moeten de spelers de bal in het doel van de tegenstander zien te krijgen, toch hebben torball en goalball niets te maken met voetbal. De bal wordt immers met de hand gegooid en de keepers verdedigen hun doel met hun lichaam.

Meer info over deze twee disciplines is te vinden op www.torball-goalball.net. (Franstalig) of via www.gsport.be

 

 

Voetbal voor gehoorgestoorden

U dacht misschien van wel, maar er zijn slechts weinig aanpassingen nodig om het gehoorgestoorden mogelijk te maken voetbal te spelen. Er is in feite maar één aanpassing voorzien: de informatie die via geluid wordt doorgegeven moet een visuele versie krijgen. Een voorbeeld: wanneer de scheidsrechter fluit, steekt hij ook een witte vlag omhoog. België telt een aantal ploegen voor gehoorgestoorden (in Waver, Woluwe, Brussel, Charleroi, Hasselt, Brugge, Antwerpen...). Zij spelen tegen elkaar, maar ook tegen ploegen van horende mensen. Het Koninklijk Sportverbond der Doven van België (KSVDB) organiseert een kampioenschap speciaal voor gehoorgestoorden, maar de teams nemen ook deel aan de competities van de valide sporters.

Meer info: www.deafsport.be   

 

Rolstoelvoetbal of power chair

Rolstoelvoetbal is een van de enige teamsporten die toegankelijk is voor mensen met een zware beperking die zich in een elektrische rolstoel verplaatsen. Rolstoelvoetbal deed zijn intrede in Europa aan het eind van de jaren 70. In oktober 2005 legde de FIPFA (Fédération Internationale de Powerchair Football Association), waarvan België lid is, de spelregels vast.

De kenmerken

Rolstoelvoetbal wordt gespeeld op het speelveld van een basketbalterrein met een speciale vloermarkering. De bal die wordt gebruikt is even groot als een basketbal. Een team bestaat uit vier spelers. De rolstoelen van de spelers zijn uitgerust met bumpers waarmee zij de bal kunnen controleren en terugspelen. In deze sport is de een-tegen-eenregel van toepassing, onder meer om het spel open te trekken. De doelen zijn iets minder groot dan de gewone doelen. Een match duurt twee keer vijftien tot twintig minuten.

Terwijl rolstoelvoetbal in België enkel erkend wordt door de Vlaamse en Franstalige Liga Gehandicaptensport, is het op weg om erkend te worden door het paralympisch comité. Bovendien organiseert de FIPFA sinds 2007 een wereldbeker. Al telt België minder dan 40 spelers die lid zijn van de internationale bond (de Belgische teams zijn op de vingers van twee handen te tellen), wereldwijd zijn er meer dan 3500 rolstoelvoetballers!

Meer info:

 

Getuigenissen

“Wanneer je naar deze jongeren kijkt die rolstoelvoetbal spelen, vergeet je al vlug de rolstoel en zie je enkel nog het voetbal en jongeren die plezier beleven door aan sport te doen. Dezelfde uitdagingen, dezelfde vreugde, dezelfde inspanningen, dezelfde trainers die aan de kant van het veld staan te schreeuwen. Tijdens de match is de strijd tegen de ziekte bijna gewonnen!” – Nieuwsbrief “Coup de plume” (ABMM vzw) nr. 104 – voorjaar 2008

“Mohamed wacht ongeduldig tot het weer training is. Hij denkt slechts aan dinsdag en donderdag. Ook al weet hij dat hij niet noodzakelijkerwijs opgesteld zal worden, toch wil hij koste wat het kost zijn teamgenoten volgen. Sinds hij speelt is zijn moreel erop vooruit gegaan, al was hij al een vechtertje van in het begin. Hierdoor heeft hij in ieder geval al vriendjes kunnen ontmoeten.” Papa van Mohamed

“Ik heb voor het eerst tegen een bal getrapt in 2000. Het is uitgegroeid tot de reden van mijn bestaan. Het heeft de deur naar de buitenwereld geopend voor mij.” Manu van de MEC’S

 

Voetbal voor mensen met een verstandelijke beperking

De wijzigingen die eventueel moeten worden uitgevoerd om alle mensen met een verstandelijke beperking toe te laten voetbal te spelen, zijn eenvoudig. Wij merken trouwens op dat een gedeelte van de voetballers met een verstandelijke beperking speelt bij clubs voor valide spelers. Mensen met begripsproblemen spelen dus al lang voetbal! De voetbalcompetities voor mensen met een verstandelijke beperking draaien rond twee grote “bewegingen”:

 • Special Olympics: de vzw Special Olympics organiseert sinds 1979 sportevenementen voor alle atleten met een verstandelijke beperking. De Nationale Spelen zijn de topactiviteit op de kalender. Voetbal is een van de 17 disciplines die bij deze Spelen op het programma staan. Jaarlijks wordt ook een “Happy Football Day” georganiseerd. Bij deze tornooien nemen de teams het vriendschappelijk tegen elkaar op, onder het motto van de Special Olympics: “Ik hoop dat ik win. Maar als ik niet win, laat mij dan moedig een poging doen”. De competitiegeest verdwijnt hier op de achtergrond.
 • De INAS-FID is de internationale sportfederatie voor atleten met een verstandelijke beperking. Deze organisatie werd in 1986 opgericht en heeft tot doel een platform aan te bieden voor atleten die hun sport in competitieverband willen beoefenen. Voor deze atleten vormen succes en prestaties dus de voornaamste drijfveren.

 

De kenmerken

Op “materieel” vlak zit het enige verschil in de omvang van het veld en de doelen: zij zijn kleiner. Anderzijds werden de spelregels vereenvoudigd. Een team bestaat uit zeven spelers. Een match telt twee speelhelften van elk vijftien minuten. Er mag onbeperkt worden vervangen. Buitenspel wordt niet bestraft en een inworp is anders dan bij het gewone voetbal. Vanzelfsprekend past elke ploeg/club deze regels aan naargelang van zijn spelers.

Tot slot merken wij op dat ook almaar meer gemengde teams officieel tot stand komen. In dat geval spreken wij van ‘unified’ voetbal en wordt er zeven tegen zeven gespeeld. Vier van de zeven zijn mensen met een verstandelijke beperking, de overige drie zijn valide mensen.

Meer info:

 • www.specialolympics.be
 • www.inas-fid.org

 

Getuigenis: “Keileuk, dit was goede voetbal!” Herinnering van een voetballer met een verstandelijke beperking

 

Wij danken in het bijzonder de volgende mensen voor de tijd die zij voor ons vrijmaakten en de uitleg die zij ons gaven:

 • Marianne Anskens, trainer van de MEC’S – anskensmarianne@hotmail.com – 0495 36 13 57
 • Julien Noteboom, adjunct-coach tijdens de deelname van België aan het Europees zaalvoetbalkampioenschap INAS en speler in een unified voetbalteam - julien_noteboom@yahoo.fr
 • Anne-Catherine Margot van de Fédération Multisports Adaptés (FéMA) – anne-catherine.margot@cm.be – 02 246 42 35 [Nederlandstalige tegenhanger: Recreas – www.recreas.be]
 • De heer Néra, sportdirecteur bij Special Olympics Belgium – info@specialolympics.be – 02 779 93 13
 • Roland Govaert, supporter en Philippe Marsus, voorzitter van Boys Wavre – marsusph@skynet.be – groep “Boys Wavre” op Facebook.
Actions sur le document
 • Envoyer cette page
 • Imprimer
 • Bookmarks