Vous êtes ici : Accueil La revue Ontspanning voor iedereen in het zwembad !

Ontspanning voor iedereen in het zwembad !

Par Anne-Sophie Marchal Dernière modification 26/08/2009 13:41

Traduction néerlandaise du dossier Loisirs "La piscine, un loisir pour tous" - Aires Libres n°1 - Mai 2007

Om van te watertanden
Ontspanning voor iedereen in het zwembad !


Het mooie weer komt er opnieuw aan en om straks met een goddelijk figuurtje op het strand te kunnen paraderen, wil je ongetwijfeld weer wat aan sport gaan doen. Als je omgeving je voortdurend in een ongelijkwaardige positie plaatst, is het zeker niet makkelijk om een zogenaamd « toegankelijke », m.a.w. geïntegreerde activiteit te vinden. 

In dit nummer hebben wij voor jou een eenvoudige piste onderzocht, die echter wel voldoet aan heel wat criteria op het vlak van plezier, comfort, toegankelijkheid, zelfstandigheid en gezelligheid : zwemmen.

Wij weten allemaal al lang dat zwemmen heel wat voordelen heeft: het regelt de ademhaling, verstevigt de spiertoniciteit, zorgt voor een betere bloedsomloop, vermindert het risico op hart- en vaatziekten, verdrijft stress… Maar er is nog meer…

Zwemmen als revalidatiesport
Sinds een befaamde Griek « Eureka ! » riep, weet iedereen dat water een opwaartse druk uitoefent. Dankzij deze druk kunnen mensen voor wie hun lichaam aan land zwaar lijkt, hun bewegingsvrijheid terugvinden. Wanneer de zwaartekracht wegvalt, is het immers makkelijker om zijn houding te bewaren (de gewrichten dragen niet langer het gewicht van het lichaam). Sommige mensen kunnen op deze manier hun ledematen weer bewegen, (her)ontdekken de rechtopstaande houding en krijgen het gevoel van het lopen terug. Dankzij revalidatieoefeningen in het water kan men de spieren op een zachte manier doen werken omdat alleen het water weerstand biedt. Bij een goede temperatuur maakt het water de gewrichten bovendien soepeler. Tot slot worden in een wateromgeving de gewaarwordingen versterkt en kan men er soms vergeten gevoelens opnieuw ervaren.

Zwemmen voor het plezier
Heel wat zwemmers met een handicap – of ze de sport individueel of in clubverband beoefenen - zwemmen enkel en alleen voor het plezier, de ontspanning en de gezelligheid. De zwemmer ontwikkelt zo zijn drijf- en ademhalingsvermogen en zijn capaciteiten om zichzelf voort te bewegen.  Aangezien dit alles de noodzakelijke basis vormt voor zelfstandigheid, bevordert het zwemmen dus ook de zelfstandigheid van de zwemmers.
Daarnaast zorgt zwemmen er ook voor dat stress vlotter wordt weggewerkt en brengt het een gezonde vermoeidheid teweeg.

Zwemmen in competitieverband
Op enkele aanpassingen na die variëren naar gelang van de handicap van de deelnemers, zijn de regels van de zwemsport voor gehandicapten nagenoeg gelijk aan deze van de traditionele zwemsport. De zwemmers worden in categorieën ondergebracht naar gelang van het soort en de graad van hun handicap. Voor motorisch gehandicapte deelnemers zijn aanpassingen voorzien : de wedstrijden starten in het water of met een duiksprong, er is de mogelijkheid om van op de boord vastgehouden te worden, ... Atleten met een beperkt gezichtsvermogen of blinde atleten hebben een assistent die hen tijdens de wedstrijd aanwijzingen geeft. De methode is eenvoudig : via een lange stok waaraan een zacht voorwerp is vastgemaakt, raakt de assistent het hoofd of de schouder van de zwemmer aan om aan te duiden dat de keermuur of de aankomstmuur nabij is. 
Tot slot leidt competitie tot een vechtersmentaliteit en schuift zij de prestatie naar voren (en niet de handicap). De sportbeoefenaar wordt zo erkend voor wie hij echt is.

Een stap naar andere sporten
Zwemmen vormt een eerste fase om de overstap naar andere watersporten te maken. Er bieden zich immers tal van mogelijkheden aan voor ervaren zwemmers zoals roeien, kanovaren, zeilen, wildwaterzwemmen… mits enkele aanpassingen uiteraard !
Hieronder vind je twee voorbeelden die slechts weinig aanpassingen vereisen.

Duiken
Duiken is een van die zeldzame sporten die, zonder speciale aanpassing, toegankelijk zijn voor gehandicapten (meer bepaald paraplegisch gehandicapten). Dankzij het dragen van standaard stabilisatievesten, samen met een loodgordel, kan men zich verticaal verplaatsen zonder te moeten zwemmen. Zijwaarts bewegen gebeurt door lichtjes met de benen of armen te slaan.

Waterpolo
Waterpolo wordt in België sinds 2003 beoefend in het zwembad van Fleurus. Er wordt gespeeld gedurende 2 X 12 minuten met 2 spelers in het doel en 8 zwemmers. Deze zwemmers zijn allemaal uitgerust met een aquagymgordel of een drijfvest. Waterpolo wordt met valide personen gespeeld en is dus zonder twijfel een ware integratiesport. 

Veel te weinig aangepaste infrastructuur
Al lijkt de zwemsport toegankelijk voor iedereen, toch ervaren de zwemclubs in de gehandicaptensport en ook particuliere gehandicapten heel wat problemen om een infrastructuur te vinden die hen behoorlijk kan verwelkomen. Hoewel er weinig specifiek materiaal nodig is, moeten er toch bepaalde voorzieningen zijn rondom en in het gebouw : voorbehouden parkeerplaatsen, gelijkvloerse ingang, gangen die voldoende breed zijn, aangepast sanitair (wc’s en douches), grotere gezamenlijke kleedkamers of kleedhokjes, aangepast voetbad (bij voorkeur  licht hellend) … Eigenlijk niks ingewikkelds dus, voor zover dit alles werd voorzien bij de bouw. 

Om makkelijker in het water te kunnen stappen zullen sommige zwemmers het gebruik van een speciaal toestel wel appreciëren. Over het algemeen gaat het over een badlift die aan de rand van het zwembad geplaatst is, maar er bestaan ook amfibische rolstoelen waarmee men met behulp van een hellend vlak makkelijker in het water geraakt. 
In Wallonië zijn verscheidene clubs bijzonder actief, maar er is nog veel werk aan de winkel wat betreft het toegankelijk maken van de zwembaden. Deze tekortkoming remt mensen met een beperkte mobiliteit nog te vaak af in hun zoektocht naar ontspanning. Maar gelet op het succes van de voorzieningen waar iedereen autonoom is, lijkt het vanzelfsprekend dat de investeringen « met eigen middelen » snel afgeschreven zijn en zelfs rendabel kunnen worden !

Nu heb je alle informatie gekregen om je spieren weer te verstevigen zodat je straks aan de kust kan paraderen. Oh ja, de toegankelijkheid tot de stranden is nog verre van perfect, maar er bestaan toegankelijke stranden ! Misschien stof voor een volgend dossier.

Verdere inlichtingen
Sportfederaties voor invalide en gehandicapte personen (o.a. zwemmen, duiken, zeilen) : www.fema-asbl.be (Franstalig) en www.vlg.be (Vlaamse Liga Gehandicaptensport).
Franstalige liga voor onderwateronderzoek en onderwateractivitieten (duiken) : www.lifras.be of Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en –sport NELOS www.nelos.be
Roeien in de Royal Club Nautique Sambre et Meuse : www.rcnsm.be
Zwemmen en waterpolo SPH Fleurus : http://users.swing.be/sph.fleurus/
Duiken met de vereniging Wet Wheels : www.wetwheels.be
Zwemmen dankzij AP³ Plouf : www.ap3.be/plouf

Foto-onderschriften
De zwemsport is de nummer 1-discipline van de paralympische sporten en is sinds de Paralympics van Rome in 1960 een officieel erkende sport. 

Toestellen om in het water te geraken zijn onontbeerlijk voor rolstoelgebruikers. Hier zie je een rolstoel « hippocampe » (zeepaardje) en een badlift.Actions sur le document
  • Envoyer cette page
  • Imprimer
  • Bookmarks