Vous êtes ici : Accueil La revue Binnenkort sneeuw, dus de piste op !

Binnenkort sneeuw, dus de piste op !

Par jschuman Dernière modification 26/01/2011 18:04

Traduction néerlandaise du dossier loisirs "Bientôt la neige, en piste !" - Aires Libres nr 8 - décembre 2010

Aires Libres nr. 8 – December 2010

Rechtop of zittend ?
Gevarieerd materiaal
Op naar Frankrijk !
Meer info
Nederlandstalige sites

 

Bij zitski krijg je de indruk dat je tegelijk glijdt en vliegt. Het feit dat je zweeft vult het plezier van het pure skiën aan met het plezier van “in de lucht” te zijn. Daarnaast ervaar je ook gewaarwordingen die je voelt bij het kajakken (zittend op stromend water), het sleeën (vlak over de grond glijden), zelfs bij het fietsen, waarbij het zoeken naar het evenwicht op één ski stabieler wordt met de snelheid… Snelheid, vrijheid en technische bewegingen beheersen bezorgen je uiteindelijk een ongelooflijk gevoel.

[...]

Fragment uit een gesprek met Jean-Yves Le Meur

 

Ontdekking, vrijheid, snelheid… Bij al deze gewaarwordingen stellen wij ons een alledaagse vraag : hoe wordt het skiën aangepast aan het grote aantal beperkingen ? In deze paar bladzijden overlopen wij de voornaamste formules waarmee kan worden voldaan aan de wensen van een gevarieerd publiek, van kinderen tot volwassenen, van de minder stoutmoedigen tot de echte freaks !

 

Rechtop of zittend ?

Naast valide mensen kunnen ook sportievelingen met slechts één been en mensen met een visuele beperking aan “staand skiën” doen.  

Een skiër met één been doet een gewone ski aan en gebruikt daarnaast stabilo’s om het evenwicht te herstellen. De stabilo’s zijn een soort van krukken met schaatsen onderaan.  

Het gebeurt dat mensen met één been met hun prothese skiën. Naargelang van de amputatiehoogte kan je dankzij het nog werkende ledemaat in omstandigheden skiën die nagenoeg identiek zijn aan deze voor valide skiërs, op voorwaarde evenwel dat er aangepast schoeisel wordt gevonden voor de prothese.

Skiërs met een visuele beperking hebben geen specifiek skimateriaal nodig; als zij een probleem ondervinden, dan heeft dat te maken met de oriëntatie. Zij skiën in duo met monitoren die speciaal zijn opgeleid in begeleidingstechnieken.

Het sturen gebeurt via de stem en is het resultaat van een doorgedreven onderrichtmethode om plezier en veiligheid te doen samengaan. Typisch aan deze stuurmethode is de reeks van korte, duidelijke en bij voorkeur eenvormige bevelen. Tegenwoordig blijkt men vaker gebruik te maken van de radioverbinding als alternatief.  

De begeleider van een blinde skiër gaat hogerop staan, op een niet te grote afstand zodat hij goed hoorbaar blijft, het ritme goed kan aanvoelen en beter kan anticiperen. Voor een slechtziende persoon daarentegen zal de begeleider lager gaan staan zodat hij zich in het gezichtsveld van de slechtziende skiër bevindt.  

Door een felgekleurd hesje of rugnummer te dragen kan de tandem visueel contact met elkaar houden en aan de andere skiërs duidelijk maken dat zij er zijn.

Als de situatie zich ertoe leent, mag de skiër met een visuele beperking soms “vrij” skiën, gedeeltelijk of helemaal los van de bevelen.

Skiërs die niet op de traditionele manier kunnen skiën, kunnen dat al zittend doen in een zitkuip die op één of twee ski’s is bevestigd. “Zitski” is bedoeld voor al wie zijn benen niet meer kan gebruiken en voor meer afhankelijke mensen. Het materiaal is zodanig ontworpen dat het aan de functionele mogelijkheden van eender wie kan worden aangepast.

 

Gevarieerd materiaal

Om te skiën met een monozit- of dualzitski heb je een goede mobiliteit van de bovenste ledematen en van de romp nodig. Hiermee kan je zelfstandig skiën, op alle terreinen en op alle niveaus.

De basis bestaat uit een zitkuip die op een schokwerend verend frame is bevestigd. Om de bochten te nemen en het evenwicht te garanderen bij lage snelheid gebruikt de skiër een paar stabilo’s. Naargelang men kiest voor monozitski of dualzitski is het geheel op één of twee skilatten bevestigd. In tegenstelling tot de monozitski heeft de dualski beweegbare en dus geen vaste ski’s. Je kan er dus minder makkelijk het evenwicht mee bewaren, vooral bij lage snelheid, want de zitkuip kantelt makkelijk om.

Een skiër kan ook semiautonoom aan dualski doen. In dat geval neemt hij de bochten door zijn bovenlichaam schuin te houden terwijl een begeleider, die achter hem op zijn eigen skilatten skiet, hem helpt om het evenwicht en de snelheid te beheersen aan de hand van een stuurstang die tussen de zitkuip en het frame is vastgemaakt.

Zeer ervaren skiërs kunnen tot slot voortaan nog meer plezier beleven dankzij een hoogwaardige mono-dualski. Deze uitrusting is met name voorzien van ultralichte frames,  ontgrendelingssystemen voor de frames en een unieke verticale ophanging!

Kartski (of ski-cart) is een mogelijkheid voor mensen met een beperkte coördinatie van de bovenste ledematen. De gehandicapte skiër is verbonden met de begeleider door middel van een koord die aan de kartski is vastgemaakt. De uitrusting bestaat uit een zitkuip die gemonteerd is op een paar wijd uiteen staande ski’s en die wordt gestuurd via 2 hendels die rechtstreeks inwerken op de ski’s.

Er wordt aan kartski gedaan op pistes met zachte hellingen, want het risico op valpartijen in scherpe bochten is reëel. Wij merken op dat er momenteel nog maar een beperkt aantal kartski’s aanwezig is in de stations.

Bij tandemskiën gaat het om een duo waarbij de PBM gestuurd wordt door een monitor die speciaal is opgeleid voor deze techniek. Deze formule richt zich tot personen die zich slechts weinig, zelfs helemaal niet, kunnen bewegen en die niet in staat zijn zich alleen te bewegen zoals dat bij de mono- en dualski vereist is.

Een tandemski bestaat uit een zitplaats (zitkuip) die gemonteerd is op een frame dat aan een paar ski’s is vastgemaakt. Het geheel wordt bestuurd door een monitor die achter de zitkuip staat. In tegenstelling tot de dualski maakt de begeleider zijn skilaarzen vast op de latten van de tandemski.

Nog niet overtuigd?

Er zijn dus voldoende keuzes en mogelijkheden om de besneeuwde hellingen af te dalen. En zoals Jean-Yves Le Meur het verwoordt: “Skiën betekent ook dat je jouw handicap opzij zet, dat je in alle vrijheid een immense, ongerepte natuur ontdekt en koning van de pistes wordt, terwijl jij je gewoonlijk moeizaam vooruitkomt tussen twee trottoirs!”

Dus: leve de winter… en afspraak op de skipistes!

 

Anne-Sophie Marchal en Antoine Dubbelman

 

Op naar Frankrijk !

Het overheidsbeleid heeft de mensen bewustgemaakt van het probleem en dus blijven ze in de Franse Alpen en Pyreneeën niet bij de pakken zitten: zij stellen  personen met beperkte mobiliteit tal van mogelijkheden voor om hun skigebieden te doorkruisen. In de Savoie werken diverse skistations sinds een tiental jaar mee aan een integratieprogramma voor PBM’s, genaamd “Skiez avec votre handicap” (skiën met uw beperking). Momenteel doen er zo’n 32 stations mee en zij moeten aan vier criteria voldoen:

 • ter plaatse over een gespecialiseerde persoon beschikken;
 • een brede waaier aan logies, winkels en restaurants voorstellen;
 • over een skischool beschikken met aangepast materiaal en speciaal opgeleide monitoren;
 • toegankelijke mechanische skiliften ter beschikking stellen.

Sinds 2001 kent de vereniging “Tourisme et Handicap” een label toe aan toeristische/vrijetijdscentra, toerismebureaus, hotels…

Tegelijk begint zich een markt te ontwikkelen. Zo zijn er verenigingen en maatschappijen die verblijven voor PBM’s organiseren. Enkele ontwerpers focussen kun onderzoek op de productie van aangepast materiaal. Uit ons opzoekwerk komt trouwens een ruim gamma aan materiaal naar voren dat technisch almaar beter wordt. De skimonitoren van hun kant nemen alsmaar meer deel aan allerlei skiopleidingen voor mensen met een beperking.

 

Meer info

 • Savoie Mont Blanc Tourisme: http://handicap.savoie-mont-blanc.com
 • ‘Tourisme et Handicap’ in Rhône Alpes: http://www.rhonealpes-tourisme. fr/articles/tourisme/handicap/rhone-alpes/tourisme-handicap-en-rhonealpes- 219-2.html
 • Blog van Laurent Goubier, zitskiër: http://laurentgoubier.unblog.fr
 • Tessier (ontwerpen, fabriceren en verkopen van materiaal voor zitski / skiën voor gehandicapten): http://www.dualski.com/
 • Groupement Romand de Skieurs Aveugles et malvoyants (GRSA) : http://www.grsa.ch
 • Faux Pas, Jean-Yves LE MEUR, Glénat, 2007

Nederlandstalige sites

Actions sur le document
 • Envoyer cette page
 • Imprimer
 • Bookmarks